neděle 7. října 2012

American Pie

V štítku o mém profilu jste si mohli přečíst, že zbožňuji pečení a vaření, a proto bych i tuhle svoji milovanou aktivitu občas zařadila na blog jako inspiraci pro vás, co to mají taky rádi :-) a co se hodí pro neděli víc než nějaký dobrý moučník? Zvlášť když je s jablíčky a skořicí? Nevím,jak vám ale mě takhle kombinace vždycky evokuje už nadcházející podzimní až zimní počasí a mám chuť si dát jen horký čajík a pořádně se nacpat něčím takhle dobrým :-)

Nevím, jestli se to dá nazvat pravý american pie, ale řekněme, že jsem se pokusila o určitou jeho variaci :-)

Na těsto budete potřebovat 350g hladké mouky, 50g cukru, 100g másla, 50g hery a 90ml studené vody. Na náplň jsem použila pět menších jablek (měla jsem menší dortovou formu, takže je možné že budete potřebovat víc) a odhadem 70-100g cukru, trochu citronové štávy a trochu skořice.

Nejprve jsem do mísy prosela mouku s cukrem a přidala vychladlé máslo a postupně hnětete stejně jako byste dělali strouhanku, nakonec by vám z toho konzistenčně mělo vyjít něco podobného. Následně přilíváte studenou vodu a zpracováváte v hladké těsto. To si dáte odležet na chvilku do lednice a uděláte náplň z jablek, prostě jen ostrouháte šlupku a nakrájíte na menší kousky a smícháte s cukrem, skořicí a citronovou šťávou.



Těsto si vyndáte z lednice, rozkrojíte napůl a obojí vyválíte na větší kola, formu vymažete máslem (můžete třeba i vysypat kokosem :-) a první kolo přendáte na formu a uděláte do ní dírky vydličkou, dáte na to tu náplň a dáte druhé kolo, do kterého taky uděláte dírky a přitlačítě těsto ke krajům, aby se vám to nerozšlebilo. Potom celé potřete vajíčkem a dáte péct na 180 stupňů do vyhřáté trouby zhruba na 45 min :-) než to pěkně nezezlátne.




Musím se přiznat, že byl výborný a zmizel téměř hned, ještě když byl teplý, takže neváhejte a třeba si ho upečte na blížící se Thanksgiving ;-)

3 komentáře:

  1. Luci, skvělý blog, koláč asi budu muset vyzkoušet, vypadá lákavě :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá vážně skvěle, někdy ho vyzkouším :)
    A jinak super blog! :)
    Tereza♥

    OdpovědětVymazat
  3. Holky, jděte do toho byl fakt moc dobrej :-) Navrchu pěkně křupavěj, ale jinak tak jako vláčnej a sladoučkej, jestli víte,jak to myslim :-) a děkuju moc za pochvaly a povzbuzení, jako začátečníka mě to moc těší :-)

    OdpovědětVymazat

About me

Instagram

Popular Posts

Flickr Images